Robert Cray & Band

Mainstage - Zondag 17 juli 2022

Robert Cray is een Amerikaans bluesmuzikant, gitarist en zanger.

Hij was een van de artiesten, zoals ook Stevie Ray Vaughan en George Thorogood, die een breder publiek bereikten op de radio met het spelen van vernieuwende gitaarblues en schrijven van liedjes in de jaren 80.

Hij startte met gitaarspelen in zijn tienerjaren. In het middelbaar onderwijs begon de liefde voor blues en soul te groeien doordat hij begon met het verzamelen van platen. Tegen z’n 20e had Cray reeds zijn helden Albert Collins, Freddie King en Muddy Waters live gezien, en besloot zijn eigen band op te richten. Deze begon op te treden in de steden aan de westkust.

Na vele jaren van regionaal succes en het uitbrengen van het album “Who’s been talkin'” bij Tomato Records (TOM-7041), kon Cray beginnen bij Mercury Records in 1982. Zijn derde uitgave, Strong Persuader, leverde Cray een Grammy Award op, en de single “Smokin’ Gun” gaf hem naamsbekendheid bij een breder publiek. Cray was een openingsact voor de grote sterren.

Begin jaren 90 werd zijn naam steeds verbonden met zijn soulstem, proper gitaarwerk en een vernieuwend bluesgeluid. Cray hanteerde voornamelijk Fender gitaren (Telecasters en Stratocasters), en speelde in een band die gewoonlijk bestond uit een bas, drums, keyboard, saxofoon en trompet.

In 2011 werd Cray opgenomen in de Blues Hall of Fame.